Нова технічна брошура УНК Робочої групи WG №C5.1UA «Керування попитом (Demand Response-DR) в ОЕС України»

Шановні колеги!

До Вашої уваги надаємо анотацію нової технічної брошури українського національного комітету – «Потенціал впровадження заходів управління попитом для ОЕС України».

Метою роботи було визначити найбільш технічно реалістичні об’єкти для впровадження технологій управління попитом в Україні. Робота великою часткою є синтезом щодо управління попитом з трансляцією результатів дослідження в сучасні реалії України. Робота не ставила на меті оцінку правових та економічних механізмів розгортання управління попитом, це можливо на наступних етапах досліджень.

З точки зору колективу авторів, в сучасних реаліях України неможливо створювати програми з охопленням широкого спектру аудиторії, оскільки фінансовий і часовий ресурс держави є суттєво обмеженим. Тому в роботі розглядалися і аналізувалися групи споживачів з найбільшим фізичним потенціалом гнучкості, які можуть надати помітні результати у балансі споживання електричної енергії. Фактично це дві групи – розподілена когенерація, що починає створюватись на існуючих системах централізована теплопостачання і домогосподарство як побутовий споживач. Кожна з цих груп має власну економіку, тому створювати стимули для розвитку і роботи кожної з груп треба за різними механізмами, що наявні або необхідні для запровадження в ринку електричної енергії.

Такий підхід є певною відмінністю від загальних програм енергоефективності та енергозбереження, які із певними особливостями, орієнтуються на охоплення максимального кола споживачів енергоресурсів.

Також це буде відмінністю від загального підходу до «розумних мереж», який орієнтується на активну взаємодію споживачів і виробників електричної енергії. В цьому контексті можна вважати управління попитом суб’єктом діяльності “розумних” мереж, але в поточних умовах України можливий непаралельний і навіть неузгоджений між собою розвиток розумних мереж і управління попитом. Задачею роботи було в тому числі виявити і показати критично необхідні складові для можливості швидкого розгортання і взаємної інтеграції з самого початку.

Члени CIGRE мають безкоштовний доступ до технічної брошури (натиснути тут)

Якщо Ви бажаєте придбати дану брошуру, будь ласка, зверніться до українського національного комітету CIGRE.

КатегоріїNews