Відбулося засідання робочої групи CIGRE WG C5.1 UA: «Керування попитом (Demand Response-DR) в ОЕС України»

10 травня 2023 року під головуванням першого віцепрезидента, Голови технічного Комітету УНК CIGRE Юрія Бондаренка відбулося засідання робочої групи WG C5.1 UA: «Керування попитом (Demand Response-DR) в ОЕС України». В засіданні взяли участь провідні українські експерти, які працюють в галузі енергетики та в провідних навчальних технічних закладах України.

У вступній промові Юрій Бондаренко поінформував колег про те, що відбувається з енергосистемою України після року повномасштабного вторгнення ворога та описав проблеми гнучкості та регулювання, які є актуальними наразі.

Також Сергій Кучер, керівник робочої групи, представив презентацію, де було сформовано напрямки подальшого дослідження можливостей та обсягів впровадження заходів управління попитом у споживачів електричної енергії, в першу чергу це населення, складські комплекси, торгові та громадські центри. Окремо потенційним джерелом гнучкості енергосистеми розглядається когенераційна станція, яка створюється на базі існуючих котелень підприємств теплокомуненерго.
Також в презентації було зазначено, що сьогодні нормативно-правова база ринку електричної енергії, дає можливість споживачеві працювати за двома варіантами бізнес-моделі:
1. Оптимізація купівлі енергоносіїв при одночасному продажі послуг на балансуючому ринку електроенергії.
2. Оптимізація вартості енергоносіїв, що споживаються у виробництві продукції, зокрема шляхом створення гнучких графіків і перенесення споживання електроенергії.

В ході обговорення доповідей була проведена фахова дискусія з розглядом світового досвіду і можливості його впровадження в Україні. За результатами дискусії констатовано, що в умовах війни відновлення генерації потребує значних ресурсів та часу. Тому, саме управління попитом є на сьогодні дуже актуальним для нашої країни. При цьому безпосередньо впровадження багатьох технологій, що пропонуються партнерами України обмежено або навіть неможливо, оскільки існують відмінності в законодавстві та для «безшовного» впровадження необхідно завершити гармонізацію законодавства, стандартів та термінології з країнами ENTSO-E.

9 червня відбулося п’яте засідання робочої групи WG C5.1 UA: «Керування попитом (Demand Response-DR) в ОЕС України». Засідання пройшло у гібридному форматі, учасники Робочої Групи провели технічне засідання, на якому було розглянуто та опрацьовано пропозиції, які надійшли від учасників РГ та було розподілено роботу між членами РГ, визначено кінцеві терміни етапності роботи.
Якщо Ви бажаєте долучитися до роботи в робочих групах, надсилайте Ваш запит на електронну адресу: cigre.ukraine@ukr.net.