Відбулося засідання робочої групи CIGRE WG C5.1 UA: «Керування попитом (Demand Response-DR) в ОЕС України»

9 листопада 2023 року під головуванням першого віцепрезидента, Голови технічного Комітету УНК CIGRE Юрія Бондаренка та керівника робочої групи Сергія КУЧЕРА відбулося засідання Робочої групи WG C5.1 UA: «Керування попитом (Demand Response-DR) в ОЕС України». Засідання пройшло у гібридному форматі. В засіданні взяли участь провідні українські експерти, які працюють в галузі енергетики на підприємствах, в організаціях та провідних навчальних технічних закладах України.

На засіданні керівник робочої групи, міжнародний експерт УНК СІГРЕ Сергій Кучер підвів результати дворічної роботи та презентував для оприлюднення Звіт про результати дослідження. В ході дослідження було проаналізовано сучасний світовий досвід управління попитом, розглянуто найкращі світові практики та технічні рішення та оцінена їх можливість впровадження в сучасних українських реаліях. Було акцентовано, що в висновках звіту зазначено, що тема управління попитом є дуже перспективною та актуальною, при цьому вона має дуже багато аспектів пов’язаних із дуже широким полем впровадження і тому різною специфікою конкретних споживачів. Тому в ході дослідження було виокремлено завдання для окремих дослідження питання термінології та нормативно правової бази, питання економіки впровадження заходів управління попитом, питання розумних мереж як інструмента обміну технологічною інформацією в першу чергу з розподільчою мережею.

Підсумовуючи за результатами обговорення напрацювань і рекомендацій, Юрій Бондаренко подякував за роботу колективу авторів, який складався з інженерів енергетиків і наукових діячів академічних і навчальних інститутів енергетичного профілю та акцентував на необхідності поширення результатів дослідження шляхом створення низки публікацій в наукових і фахових виданнях, а також поданням доповіді від українського комітету на світові конференції СІГРЕ, що будуть проходити у 2024 році.

Також було наголошено на цінності результатів дослідження для розроблення програм підвищення стійкості енергосистеми України вже зараз і для подальшого післявоєнного відновлення. УНК СІГРЕ зі свого боку ознайомить з результатами роботи НКРЕКП, Міністерство енергетики, підприємства і професійні об’єднання галузі.