Article by Alexander Zenyuk – Vice President of the Ukrainian National Committee CIGRE

Шановні колеги!

До Вашої уваги надаємо статтю віцепрезидента українського національного комітету CIGRE Олександра Зенюка – “Синхронізація ОЕС України з енергооб’єднанням ENTSO-E – важлива перемога на енергичному фронті“.

В день початку повномасштабної війни РФ проти України відбулась важлива подія, яку можна без перебільшення назвати перемогою нашої країни на енергетичному фронті. 24 лютого 2022 року основна частина енергосистеми України була об’єднана із «островом Бурштинської ТЕС», та відокремлена від енергооб’єднань ENTSO-E та країн СНД та Балтії, для проведення тестувань можливості її надійної роботи в ізольованому режимі. А вже 16 березня 2022 року було прийняте безпрецедентне рішення, відповідно до якого ОЕС України було синхронізовано з енергооб’єднанням європейських країн.

Європейська синхронізація під час війни

Остаточній синхронізації передував довготривалий процес підготовки, який передбачав підготовку обладнання системи передачі, генеруючого обладнання, систем регулювання частоти та потужності до роботи у ізольованому режимі у повній відповідності до стандартів європейського енергооб’єднання. Міністерством енергетики України спільно з НЕК «Укренерго» ще у 2018 році було розроблено план заходів щодо синхронізації ОЕС України з ENTSO-E, створено відповідну Робочу групу та докладено максимум зусиль для того, щоб синхронізація відбулась по графіку.

З початку війни протягом трьох тижнів ОЕС України спільно з енергосистемою Молдови працювала в ізольованому режимі, самостійно підтримуючи частоту та баланс потужності за допомогою центрального регулятора системи автоматичного регулювання частоти та потужності (САРЧП) та скоординованих дій оперативно-диспетчерського персоналу. Зазначимо, що вся робота відбувалось в умовах бойових дій на території України внаслідок російського вторгнення.

Війна внесла важливі корективи в першопочаткові плани, якими передбачалося, що після тижневого тестового режиму ОЕС України відновить синхронну роботу з енергооб’єднанням країн СНД та Балтії. Після цього майже через пів року повинно було відбутися повторне тестування ізольованого режиму, що є звичайною процедурою для енергосистем, які планують синхронізуватися з енергооб’єднанням ENTSO-E. Проте, початок військової агресії з боку Росії унеможливив відновлення синхронної роботи ОЕС України з енергосистемами країни агресора, а результати роботи енергосистеми України у ізольованому режимі засвідчили достатній рівень її готовності до синхронізації з енергооб’єднанням ENTSO-E.

Нові можливості стабільності енергосистеми та атомної генерації

Синхронізація української енергосистеми з ENTSO-E вже має суттєвий позитивний технічний та економічний ефект, при чому як для енергосистеми України, так для енергоситем Європи.

Одна з важливих переваг синхронізації полягає у можливості розвантаження деяких перетинів чи елементів систем передачі внаслідок перерозподілу перетоків потужності. Крім того з технічної точки зору синхронізація суттєво підвищує надійність роботи ОЕС України за рахунок того, що з’являється можливість своєчасного отримання аварійної допомоги у разі виникнення дисбалансу в енергосистемі країни внаслідок аварійних відключень генеруючих одиниць, або, за потреби, надавати аварійну допомогу європейським енергосистемам.

Об’єднання енергосистем дозволяє зменшити потребу в підтриманні резервів потужності (зокрема, резервів первинного та вторинного регулювання). Наприклад, у разі аварійного відключення енергоблоку АЕС потужністю 1000 МВт, енергосистема України відразу зможе отримати аварійну допомогу від європейських енергосистем, і, відповідно, не тримати на валу теплової генерації ці значні обсяги резервів. Крім того, з’являється запас по часу (обсягом до п’ятнадцяти хвилин) для того, щоб розвернути резерви потужності на ГЕС та ГАЕС ОЕС України.

А головна перевага очікує енергетичну галузь у майбутньому. Після виконання всіх необхідних заходів та остаточного приєднання ринку електроенергії України до єдиного ринку Європи, проведення модернізації магістральних ліній електропередачі, наша країна зможе стати повноцінним гравцем європейського ринку електроенергії та продавати надлишкові потужності чистої атомної низьковуглецевої генерації в країни ЄС та важливу послугу в регулюванні режимів енергосистеми. Для прикладу у Франції, де експлуатується найбільше атомних енергоблоків, зазвичай від чотирьох до шести з них постійно працюють тільки на експорт. Такі можливості атомної генерації також корелюються з енергетичною стратегією країни, яка передбачає збереження частки атомної генерації, та планами нашої держави по будівництву нових енергоблоків, зокрема на Хмельницькій АЕС.

Безумовно цьому буде передувати велика робота. Серед основних кроків в найближчий перспективі Україні необхідно буде провести модернізацію ліній електропередачі 400 кВ “Мукачево-Капушани”, здійснити будівництво двоколової лінії електропередачі 400 кВ “Южноукраїнська-Ісакча”, а також завершити проект лінії електропередачі 750 кВ “Хмельницька АЕС – Жешув”, яка з української частини фактично реалізована, і є необхідність завершення реалізації проекту на польській стороні. Збільшити регулюючі потужності для підключення та налаштування САРЧП. Сумарно це дозволить збільшити пропускну здатність перетину між ОЕС України та ENTSO-E до 4-5 ГВт.

Також мають бути здійснені всі юридичні процедури. Зараз за активної підтримки Міністерства енергетики для забезпечення повноцінної роботи з енергооб’єднанням європейських енергосистем НЕК “Укренерго” має укласти договір про умови синхронної роботи вже у довгостроковому режимі, або так званий Long Term Agreement. Такий договір має бути укладений вже у квітні 2022 року. Наступим кроком стане приведення українського законодавства у сфері функціонування ринків електричної енергії у повну відповідність до законодавства ЄС.

Вже зараз цілком очевидно, що ця перемога України на енергетичному фронті невідворотно наближає нас і до остаточної військової і політичної перемоги. Адже вже сьогодні синхронізація енергосистеми підвищила стабільність роботи ОЕС України, а в майбутньому об’єднання ринків дасть новий потужний імпульс для розвитку електроенергетичного комплексу. Це дозволить збільшити залучення інвестицій до української енергосистеми, а Україні з впевненістю будувати нові сучасні енергетичні потужності, гарантуючи свою енергетичну незалежність.