New technical brochures WG D2.43

Шановні колеги!

До Вашої уваги надаємо анотацію нової технічної брошури № 866 – «Включення програмно-конфігурованої мережі до підприємств енергетичної галузі».

Ця технічна брошура містить огляд програмно-конфігурованих мереж (SDN) у контексті використання для енергетичних установ.
Основне завдання цієї технічної брошури – інформувати читача про сфери SDN, які найбільш застосовні до енергетичних установ; а саме, основні концепції SDN, віртуалізація функцій мережі (NFV) – де віртуалізовані мережеві функції, такі як маршрутизатори та брандмауери, і базовий технічний огляд технології. Глибокий і детальний опис різних технологій і протоколів не є метою цієї технічної брошури, оскільки їх легко отримати з іншої літератури та джерел. Швидше, ми прагнемо надати контекст і актуальність областей, які найбільше застосовуються до енергетичних підприємств.
SDN – це велика тема, де багато різних технологій об’єднані та інтегровані як рішення для створення сучасної програмованої та швидкої мережі. Описано підмножину цих основних технологій і протоколів SDN, а також посилання на відповідні стандарти та пов’язані з ними роботи, які узагальнено, щоб читач міг отримати базовий рівень оцінки численних робіт, які були зібрані для визначення SDN.
Реальні випадки використання SDN і NFV матеріалізувалися і набули зрілості, особливо в мережах телекомунікаційних та «cloud service » постачальників. Очікується, що 5G буде активно використовувати SDN і NFV, оскільки ці мережі впроваджуються по всьому світу.
Для типової енергетичної компанії SDN і NFV часто вже впроваджені, часто без будь-якої загальної поінформованості, крім того, можливо, технічний персонал знає, що комерційний продукт, реалізований в мережі підприємства, є рішенням SDN. Однак рішення SDN частіше впроваджуються в центрі обробки даних або центрі управління, а не у віддалених місцях, таких як підстанції.
У цій технічній брошурі ми описуємо деякі випадки використання SDN і NFV в контексті середовищ OT( operation technology ) підприємств; а саме віртуалізація підстанції, цифровий двійник мережі OT, мікросегментація, яка є прикладом використання кібербезпеки, інтеграція хмарних сервісів OT, конфігурація IEC 61850 та SD-WAN.
Робоча група також провела опитування щодо поглядів підприємств-членів CIGRE на SDN та NFV, стосовно актуальності та передбачуваної переваги цих технологій для їхніх організацій, а також їхні наміри та часові рамки впровадження SDN та NFV.
Описано приклад, заснований на прикладі використання японської енергетичної компанії, а також поточний ринковий ландшафт SDN і NFV.
Рекомендується подальша робота з розширення оглядового покриття, наданого цією Технічною брошурою, особливо в сферах інтеграції приватних мереж 5G з SDN і NFV, подальшого інтелектуального розвитку більш віддалених локацій з використанням SDN і NFV, більш детальне вивчення розширення середовища OT підприємства в хмару. Ми віримо, що SDN і NFV стануть важливими технологіями для енергопостачальників, оскільки вони можуть підвищити ефективність та маневреність надання послуг, оскільки енергетичні підприємства стикаються з вимогами до телекомунікаційних та інформаційних систем, які швидко змінюються, зумовленими розподіленими енергетичними ресурсами (DER) та відновлюваними джерелами енергії.

Члени CIGRE мають безкоштовний доступ до технічної брошури (натиснути тут)

Вартість брошури для тих, хто не є членом CIGRE, вказана у відповідному розділі електронної бібліотеки (натиснути тут)

Якщо Ви бажаєте придбати дану брошуру, будь ласка, зверніться до українського національного комітету CIGRE.