Talk show “Energy Freedom”

27 січня 2022 року відбулося засідання Енергетичного клубу на тему «Забезпечення надійності роботи систем розподілу електричної енергії».

Відкриваючи дискусію, віцепрезидент українського національного комітету міжнародної ради з великих електроенергетичних систем CIGRE, генеральний директор ТОВ «НТК ЕНПАСЕЛЕКТРО» Юрій Бондаренко, зазначив:

Об’єднана електроенергетична система України створювалася для роботи за принципово інших умов, аніж ті, в яких їй доводиться функціонувати сьогодні. До її регулювання та забезпечення стабільності не залучалися споживачі електроенергії.

На початку 21 століття стало зрозуміло, що необхідні трансформації енергосистеми, обумовлені світовими трендами розвитку відновлювальних та розподілених джерел енергії, водневої енергетики, необхідності включення споживачів в регулювання енергосистеми, що можливо тільки за умови створення нової, вже розумної енергосистеми.

Відповідні пропозиції були підготовлені провідними фахівцями України в сфері енергетики вже за часів незалежної України. Але зазначені програмні рішення не були виконані. У результаті ми маємо в Україні безсистемне впровадження нових джерел енергії, елементів системної автоматики, що вже зараз не забезпечує показники надійності та безпеки енергетичної системи України.

Перший крок у подоланні системних проблем в енергосистемі України передбачений зокрема RAB-тарифом. Але кошти, які закладені в нього на розвиток енергосистеми, виходячи із реального економічного стану України, в декілька разів менше, ніж в європейських країнах. За цих умов, забезпечення прийнятих показників надійності енергосистеми, можливе тільки за умови об’єднання фахівців та науковців в підготовці типових технічних рішень по модернізації енергосистеми. Це на порядок дешевше, з урахуванням витрат на проектування, будівництво та обслуговування, ніж впровадження на різнотипному обладнанні.

На думку Юрія Бондаренка, в Україні мають бути впроваджені технології для підготовки висококласних фахівців в сфері енергетики, розвитку всесвітньо відомих наукових шкіл Інституту електродинаміки, КПІ ім. Сікорського, Інституту проблем моделювання в енергетиці, Львівського, Харківського, Одеського та Вінницького політехнічних вишів.

Деталі заходу: