Відбулося друге засідання робочої групи CIGRE WG C5.1 UA: «Керування попитом (Demand Response-DR) в ОЕС України»

12 серпня 2021 року відбулося друге засідання робочої групи WG C5.1 UA: «Керування попитом (Demand Response-DR) в ОЕС України»  під головуванням Віцепрезидента ГС «СІГРЕ-УКРАЇНА», Голови технічного комітету Юрія Бондаренка та керівника робочої групи Юрія Касіча. Засідання пройшло у дистанційному форматі. В засіданні взяли участь провідні українські експерти, які представляли ключові підприємства енергетичної галузі та провідні навчальні технічні заклади України.

На початку засідання Юрій Бондаренко наголосив, що це дуже важлива тема для енергосистеми України. Також було акцентовано увагу на те, що результати даної робочої групи будуть відображені в пропозиціях, документах та нормативах. «На сьогодні, майже немає документів та нормативів, які регламентують питання якості електричної енергії, яку отримає споживач та їх роль в участі керування попитом», наголосив Віцепрезидент ГС «СІГРЕ-УКРАЇНА».

Зі свого боку Юрій Касіч привітав учасників та відзвітував щодо обсягу виконаної роботи на цей момент. Далі він представив програму робочої групи CIGRE WG C5.1 UA на наступне засідання і зробив акцент, що зараз самий кропіткий і важливий етап роботи:

• Аналіз існуючих національних українських нормативів та стандартів DR, їх коротка характеристика.
• Аналіз існуючих стандартів провідних держав світу та міжнародних стандартів по DR.
• Приклади організації роботи на ринках різних країн.
Вся інформація, яка буде надходити від учасників робочої групи буде оброблятися та структуруватися на онлайн-ресурсі.

Член робочої групи Лазуренко Олександр, наголосив, що головним результатом робочої групи буде вихід на створення пілотного проєкту. «Фінансова сторона є одною з головних критеріїв споживача для більшої зацікавленості в участі на ринку допоміжних послуг та балансуючому ринку», підкреслив експерт.

Член робочої групи Коцар Олег розповів про напрацювання кафедри електропостачання НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» ще з 60-х років по даній темі: «Керування попитом». Напрацьована інформація актуальна на сьогодні, коли впроваджено великі потужності відновлювальної енергетики, яка є не стійкою та потребує балансування. На думку експерта найкращий спосіб балансування зеленої енергії це – «Керування попитом».

Проте існують наступні обмеження:
• проблема динамічного ціноутворення;
• оперативність донесення інформації до споживача (у хвилинах) про керування регульованими потужностями.
Ці та інші питання будуть і далі обговорюватись на подальших конференціях.

Наступне засідання робочої групи заплановано провести через місяць.

Якщо Ви бажаєте долучитися до роботи в робочих групах, надсилайте Ваш запит на електронну адресу: cigre.ukraine@ukr.net