New technical brochures JWG C1/C6.37

Шановні колеги!

До Вашої уваги надаємо анотацію нової технічної брошури № 923 – «Оптимальні інвестиційні рішення щодо передачі та розподілу електроенергії в умовах зростаючої невизначеності енергетичного сценарію».

Інвестиційні рішення у сфері передачі та розподілу електроенергії змінюються через зростання невизначеності в різних параметрах, що обумовлюється такими факторами, як зміни структури ринку електроенергії. Помітні невизначеності включають зростання проникнення відновлюваних джерел енергії (RES) і розподілених енергетичних ресурсів (DER) у відповідь на цілі вуглецевої нейтральності, вплив зміни клімату на оперативне планування (наприклад, гідрологію) і динаміку змінної відновлюваної енергії (VRE), як вітрові та сонячні фотоелектричні. Економічна невизначеність, електрифікація вантажів і транспорту, а також нещодавні глобальні події, такі як пандемія Covid-19, ще більше ускладнюють цю складність.

У цьому звіті досліджується інтеграція невизначеностей у сценарії планування передачі та розподілу, зосереджуючись на процесах прийняття рішень незалежними системними операторами (ISO), операторами систем передачі (TSO) і операторами систем розподілу (DSO).

Комплексне вивчення нормативно-правової бази для інвестицій у передачу та розподіл у різних регіонах виявило спільні структури, але обмежене включення показників, заснованих на ризику. Помітні варіації спостерігаються на рівні розподілу під впливом регіонального управління, структур комунального господарства та дизайну системи.

Опитування, проведене Спільною робочою групою (JWG), досліджує, як ISO, TSO та DSO інтегрують невизначеності у свої процеси планування та співпрацюють на своїх інтерфейсах. Опитування з 43 відповідями з Океанії, Північної Америки, Південної Америки, Європи та Азії висвітлює історичний дизайн і регуляторний вплив на практику планування.

У звіті розглядаються методології планування мереж передачі та розподілу в умовах зростаючої невизначеності енергетичного сценарію, спираючись на досвід Португалії, Німеччини та Італії. Тематичні дослідження з Європи, Швеції, Франції та Чилі аналізують процеси прийняття інвестиційних рішень і координацію між ISO/TSO та DSO.

Основні знання та рекомендації для прийняття оптимальних інвестиційних рішень в умовах невизначеності включають визнання впливу окремих юридичних осіб на прийняття рішень, підкреслення необхідності більшої інтеграції між ISO, TSO та DSO та підкреслення важливості комплексних планів розширення, які враховують взаємодію між системами передачі та розподілу.

Члени CIGRE мають безкоштовний доступ до технічної брошури (натиснути тут)

Вартість брошури для тих, хто не є членом CIGRE, вказана у відповідному розділі електронної бібліотеки (натиснути тут)

Якщо Ви бажаєте придбати дану брошуру, будь ласка, зверніться до українського національного комітету CIGRE.