Підсумки проведення 48-ї Сесії, присвяченої 100-річному ювілею CIGRE

Віртуальна сесія цього року – Virtual Centennial Session – стала унікальним заходом, який транслювався прямо з Палацу Конгресів в Парижі. Попри обмеження, викликані пандемією коронавірусу, Сесія зібрала понад 5 тисяч учасників з усього світу. Для повного ефекту присутності було створено CIGRE ТV: оператори показували онлайн-учасникам аудиторії Палацу Конгресів в Парижі, де зібралися учасники, які мали можливість доступу на майданчик 48-ї  Сесії CIGRE.

На віртуальному майданчику столітньої Сесії CIGRE відбулося понад 40 круглих столів, вебінарів і навчальних програм, на яких обговорювалися найбільш гострі проблеми, з якими стикається електроенергетика у всьому світі.

Під час відкриття Virtual Centennial Session Президент CIGRE Мішель Огонне (Франція) наголосив, що в сучасній реальності перед світовою електроенергетикою стоять нові виклики. Галузь і, в першу чергу, електроенергетичні системи повинні стати драйверами нового енергетичного переходу до низьковуглецевої промисловості і систем споживання. Найбільш значущі проблеми, з якими стикається електроенергетика у всьому світі – це проблеми інтеграції відновлювальних джерел енергії, розвиток систем зберігання електроенергії, регулювання балансу в енергосистемі, отримання та застосування екологічно чистого водню, цифрова трансформація енергосистеми, питання кібербезпеки.

Найбільш цікаві теми обговорень:
• Завдання розвитку енергосистем для досягнення цілей вуглецевої нейтральності, масової електрифікації та розвитку додаткових цифрових сервісів.
• Моделювання енергосистеми майбутнього на основі уроків з системних подій.
• Сучасні технології побудови цифрових підстанцій.
• Оптимізація технічного обслуговування електромережевого обладнання, зокрема, в умовах пандемії.
• Вплив екстремальних умов експлуатації на електрообладнання .
• Застосування нових технологій (віртуальної реальності, доповненої реальності та ін.).
• Альтернативи SF6 при виборі ізоляції та конструюванні вимикачів.
• Заходи щодо запобігання перенапруг і перевантажень.
• Передбачуваний вплив на експлуатаційний період кабелів в результаті впровадження систем управління великими даними та елементів Індустрії 4.0, нова функціональність кабельних систем.
• Проєктування та реконструкція повітряних ліній з урахуванням мінливих кліматичних умов.
• Зміни ринків електроенергії, зумовлені переходом від централізованого планування до розподіленого.
• Потенціал машинного навчання та штучного інтелекту в підвищенні операційної ефективності.

Завдяки таким подіям, як 48 Сесія CIGRE, кожен член CIGRE отримав унікальну інформацію щодо актуальних інновацій, світових тенденцій в розвитку електроенергетики, перспективних технологій.
За підсумками 48-ї Сесії CIGRE буде сформовано експертну думку, яка визначить подальші напрямки роботи національних дослідницьких комітетів.

Матеріали, які були представлені на 48 Сесія CIGRE, Ви можете отримати за офіційним запитом на електронну адресу УНК CIGRE cigre.ukraine@ukr.net

Дякуємо центральному офісу CIGRE за організацію та проведення конференції на найвищому рівні!

КатегоріїNews