Відбулося четверте засідання робочої групи CIGRE WG C4.1 UA «Блискавкозахист»

18 серпня 2022 року проведено чергове засідання робочої групи WG C4.1 UA «Блискавкозахист» під головуванням Віцепрезидента Міжнародної Ради з великих електричних систем «СІГРЕ-УКРАЇНА», Голови технічного комітету Бондаренка Юрія Миколайовича та Голови українського комітету захисту від блискавки при ГС «НТСЕУ» Баранника Євгена Яковича. 

Засідання пройшло у гібридному форматі: у конференц-залі ТОВ «НТК ЕНПАСЕЛЕКТРО» та ZOOM-конференції. В засіданні взяли участь провідні українські експерти енергетичної галузі.

Після обговорення порядку денного та внесення запропонованих доповнень учасники засідання заслухали та обговорили доповідь Юрія Бондаренка «Відновлення та реконструкція енергетичних мереж України. Можливості та виклики».

У порядку звітності про хід робіт за планом, затвердженим на засіданні №2, було заслухано наступні дві доповіді.

Володимир Князев представив результати за темою «Приготування рекомендацій до розроблення методики обстеження стану ЕМС розподільчих підстанцій 110/35/10 кВ на етапі проведення проєктно-вишукувальних робіт для створення концепції системи захисту від блискавок та імпульсних перенапруг грозового й комутаційного походження – для подальшого проєктування». Обговорення зосередилося на проблемах, пов’язаних з системами уземлення та впровадженням пристроїв протиімпульсного захисту (SPD) у контрольно-вимірювальних мережах.

Євген Баранник звітував за напрямком «Здійснені та очікувані зміни у нормативних документах з блискавкозахисту. Системи грозопеленгації, попередження про грозу та фіксаціЇ подій прямого ураження. Сучасні тенденції, технічні рішення, шляхи впровадження». Зокрема, запропоновано використовувати у роботі підстанцій можливості систем попередження про грозу (TWS) для зменшення її згубних наслідків, а також лічльники ударів блискавки  (LSC) для оцінювання та вдосконалення систем блискавкозахисту.        

Відомою проблемою у енергетиці є дефіцит технічних спеціалістів, зокрема проєктувальників та монтажників сучасних систем блискавкозахисту. З огляду на становлення в Україні національної системи кваліфікацій, Євген Баранник поінформував учасників засідання про стан, перспективи та очікувані зміни у оцінюванні та валідації  професійних кваліфікацій. Запропоновано включити у цей процес громадські організації енергетиків (наприклад НТСЕУ) – за прикладом об’єднання польських електрииків (SEP). У обговоренні наголошувалося на необхідності змін у переліку спеціальностей вищої освіти за розділом електроенергетики. Схвалено рішення направити щодо цього звернення до Міністерства освіти і науки.

За результатами обговорення члени робочої групи вирішили:

  1. Приготувати публікації за тематикою виголошених доповідей.
  2. На наступному засіданні заслухати чергові доповіді за темами, які було затверджено.
  3. Зібрати наступне засідання наприкінці вересня 2022 року.