Відбулося засідання робочої групи CIGRE WG C5.1 UA: «Керування попитом (Demand Response-DR) в ОЕС України»

14 липня 2021 року відбулося засідання робочої групи WG C5.1 UA: «Керування попитом (Demand Response-DR) в ОЕС України»  під головуванням Віце-президента ГС «СІГРЕ-УКРАЇНА», Голови технічного комітету Юрія Бондаренка та керівника робочої групи Юрія Касіча. Засідання пройшло у гібридному форматі: частина учасників перебували в офісі, а інша частина – онлайн. В засіданні взяли участь провідні українські експерти, які представляли ключові підприємства енергетичної галузі та провідні технічні навчальні заклади. В тому числі: НЕК «УКРЕНЕРГО», ПрАТ «Укргідроенерго», НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського», НТУ «ХПІ», НУ «Чернігівська політехніка» та виробничі організації.

На початку засідання Юрій Миколайович привітав учасників, проінформував щодо регламенту робочої групи експертів CIGRE та надав слово керівнику робочої групи Юрію Петровичу, який представив програму роботи групи для подальшого обговорення.

Метою створення робочої групи є забезпечення інтеграції великих обсягів відновлювальних джерел енергії, розробка рекомендацій по створенню передумов широкого та швидкого впровадження технології DR, в першу чергу, на потужних промислових підприємствах України. Розробка зрозумілого широкому загалу споживачів електричної енергії алгоритму дій (дорожньої карти) по участі в роботі окремих сегментів ринку електричної енергії. Оцінка бар’єрів, які заважають застосуванню «Керування попитом» в Україні.

На засіданні робочої групи, провідні експерти СIGRE обговорювали впровадження технології «Керування попитом», що вже є відомим методом для енергетики України. Технологія «Керування попитом» є вкрай ефективним, економічним, безвуглецевим та найпопулярнішим методом з регулювання графіку споживання енергосистем у розвиненому світі. Учасники активно обговорювали дану тему та дійшли до висновку, що «Керування попитом» є вигідним для великих і малих підприємств. Продаж електричної енергії в період максимальних навантажень за підвищеними цінами є прибутковим для продавців. А придбання електричної енергії в період найменшого попиту, по зниженим цінам, допомагає знизити собівартість продукції.

Після обговорення учасникам робочої групи було запропоновано підготувати доповнення до «Програми дій», підготувати запитання та перелік «бар’єрів», які є сьогодні на ринку допоміжних послуг та балансуючому ринку.

Якщо Ви бажаєте долучитися до роботи в робочих групах, надсилайте Ваш запит на електронну адресу: cigre.ukraine@ukr.net