Annual General Meeting of the Ukrainian National Committee CIGRE

26 жовтня 2022 року в  офісі  «СІГРЕ-Україна» в Києві відбулися річні Загальні збори Українського національного комітету Міжнародної ради з великих електроенергетичних систем CIGRE.

Збори заслухали та затвердили звіти Президії, Технічного комітету та Ревізійної комісії. Зі звітами виступили Президент Светелік О.Д., перший віцепрезидент, Голова технічного комітету Бондаренко Ю.М., член ревкомісії Поліщук І.О.

Збори відмітили складну ситуацію в енергетиці. Ворог лютує від стійкості наших збройних сил і енергетиків. Це вже не війна, а Геноцид. Ненависть до українського народу змішана з жорстокістю руйнувань будинків, електростанцій і підстанцій. Щоб зима примусила нас впасти на коліна.

До 24 лютого українська енергосистема була однією з найпотужніших енергосистем Європи. На жаль, зараз спостерігаємо жахливу картину: масовані ворожі обстріли її дуже сильно пошкодили. Цілодобово фахівці відновлюють енергопостачання, наражаючи себе на небезпеку.

Ситуація в енергетиці все складніша і чекати окремих дій мовчки не можливо. Хоча діяльність CIGRE більше волонтерська, впливати на події інтелектуально ми маємо. Професійна інженерна відповідальність вимагає.

Разом із всебічною підтримкою збереження енергетичної системи України у цей непростий час, нам необхідно готуватись до її поновлення та розвитку у післявоєнний період.

Маємо об’єднатися задля вироблення бачення, яке ляже в основу Програми відновлення і розвитку електроенергетичної галузі України. Ця програма потрібна вже сьогодні з врахуванням оцінки стану мереж.

Увага усього світу зараз прикута до стану української енергосистеми і у планах поновлення нашої енергетичної системи ми повинні використовувати досвід інших кран, багаторічні напрацювання експертів Міжнародної ради з великих електроенергетичних систем CIGRE.

На зборах зі звітом про участь в сесії CIGRE 2022 виступила експерт Білолипецька О.В.

Олена Білолипецька підкреслила важливість роботи Глобальної спільноти CIGRE – ділитися досвідом, забезпечуючи доступність знань, необхідних для вирішення післявоєнних завдань енергосистеми України (презентацію можна подивитись на сайті «СІГРЕ-Україна»).

Від виконавчої дирекції Інна Настенко надала інформацію про досвід роботи експертів CIGRE інших країн (презентацію можна подивитись на сайті «СІГРЕ-Україна).

Загальні збори прийняли пропозицію щодо початку роботи у наступному році за кошторисом 2022 року та доручили виконавчої дирекції підвести у рази необхідності підготувати пропозиції щодо його змін.

Щодо плану робіт наступного року прийняте рішення сконцентрувати увагу на активізації роботи робочих груп за технічними напрямками, посилення роботи із державними органами управління стосовно прийняття заходів невідкладної допомоги енергетикам щодо виконання аварійних робіт поновлення енергетичних об’єктів та готувати напрацювання для розробки документу, який би регламентував відтворення енергетичної системи з врахуванням новітніх технологій та національного індустріального потенціалу.

Рішенням загальних зборів:

– Президентом українського національного комітету Міжнародної ради з великих електроенергетичних систем CIGRE переобране Светеліка О.Д.;

– затверджено склад Президії;

– затверджено склад технічного комітету. Головою технічного Комітету переобране першого віцепрезидента Бондаренко Ю.М.

У роботі загальних зборів прийняли участь заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Соловйов О.С. та керівник служби з питань економічної безпеки Апарату РНБОУ Шойко М.Л.

Олексій Соловйов висловив подяку експертам Українського національного комітету «СІГРЕ-Україна» за високий професіоналізм, значний внесок у розвиток енергоефективності та енергозбереження, що сприяє зміцненню енергетичної незалежності держави та вручив відзнаки РНБО України І та ІІІ ступеня.

Серед нагороджених експерти CIGRE:

Вишневський Микита Володимирович;
Григорук Іван Антонович;
Зайченко Віталій Борисович;
Коваленко Дмитро Віталійович;
Протопопова Ірина Миколаївна;
Рогозін Олександр Георгієвич;
Светелік Олександр Дмитрович;
Ущаповський Костянтин Валерійович.