Round table on the topic: “Problematic issues in the work of thermal generation in the electricity market”

Президент ГС «СІГРЕ-Україна» Олександр Светелік взяв участь у засіданні круглого стола з питань роботи енергосистеми України. Засідання відбулось 20 травня 2021 року за ініціативи Української енергетичної асоціації  в Creative State of Arsenal. Для обговорення обрано тему «Проблемні питання в роботі теплової генерації в умовах ринку електричної енергії».

В обговоренні загроз та перспектив розвитку галузі було почуто думки кожного учасника круглого столу, серед яких були: представники Міністерства енергетики, енергетичного проекту USAID, CMS Cameron McKenna LLC, НАК «Нафтогаз України», ГС «СІГРЕ-Україна», теплової генерації, експерти і аналітики.

Генеруючі компанії, що здійснюють виробництво теплової та електричної енергії на теплоелектроцентралях та когенераційних установках, що взяли участь в обговоренні висловили крайнє занепокоєння ситуацією щодо системного ігнорування проблем галузі.

Олександр Светелік, Президент ГС «СІГРЕ–Україна», зазначив, що на сьогодні: «Я хотів би говорити про теплову генерацію та підходи до реформуванні галузі. Ми всі маємо працювати в ринку та все ж таки дотримуватись ринкових правил гри. Ризики роботи в ринку для ТЕЦ величезні. Нам треба бачити загальносвітові тренди розвитку ТЕЦ. Один з головних трендів – це економічно доцільне балансування всіх видів енергетики. Другий тренд – робота з нормами викидів від виробництва. Наш вітчизняний тренд й потреба – мати можливість від держави реконструювати та модернізувати потужності».

Під час обговорення проблем роботи ТЕЦ в умовах нового ринку електричної енергії, учасники круглого столу зазначили, що теплова енергетика, зокрема ТЕЦ нині мають критичні фактори ризику існування в Україні.

Для вирішення проблем, які було обговорено, учасники круглого столу домовилися на базі УЕА створити ініціативну групу та підготувати спільний лист-звернення до Кабінету Міністрів України, РНБО та НКРЕКП щодо невідкладного реагування на викладену проблематику та вжиття дієвих заходів з боку держави та недопущення кризових явищ в опалювальний сезон 2021/2022.

Як це було можна переглянути нижче