First meeting CIGRE WG C4.1 UA: «Lightning protection» was done.

18 серпня 2021 року відбулося засідання робочої групи WG C4.1 UA «Блискавкозахист» під головуванням Віцепрезидента українського національного комітету міжнародної ради з великих електроенергетичних систем CIGRE, Голови технічного комітету Бондаренка Юрія Миколайовича та Голови українського комітету захисту від блискавки при ГС «НТСЕУ» Баранника Євгена Яковича.
Засідання пройшло у гібридному форматі: очно – у конференц-залі ТОВ «НТК ЕНПАСЕЛЕКТРО» та онлайн – в режимі відеоконференції на платформі ZOOM. В засіданні взяли участь провідні українські експерти енергетичної галузі.

На початку засідання Юрій Бондаренко привітав учасників та проінформував щодо регламенту робочої групи експертів CIGRE та надав слово керівнику робочої групи Євгену Бараннику, який представив Програму робочої групи для подальшого обговорення.

Метою створення робочої групи є розроблення рекомендацій з перегляду діючих та створення нових нормативних вимог щодо захисту від блискавок, які використовуються при модернізації існуючих та будівництві нових об’єктів інфраструктури високовольтних та розподільчих електричних мереж. Особливо в умовах розвитку таких факторів, як ВДЕ, розподілене генерування, Energy Storage та Active Consumer. «Надійна робота систем управління споживанням потребуватиме дотримання вимог з ЕМС, зокрема захисту електронних систем у споживачів від сплесків напруги грозового та комутаційного походження», підкреслив керівник робочої групи Євген Баранник.


У своєму виступі Сергій Юрійович Шевченко з НТУУ «ХПІ» наголосив на необхідності прогресивних змін в частині блискавкозахисту ЛЕП та підстанцій, а також звернув увагу на питання формування перспективної технічної політики та впровадження результатів досліджень вітчизняних науковців та спеціалістів.


Володимир Володимирович Князєв з НДПКІ «МОЛНІЯ» поділився з учасниками засідання робочої групи досвідом з розроблення нормативів та впровадженням заходів з дотримання ЕМС у роботу НАЕК «Енергоатом». Зокрема, прийняття СОУ енергетичних підприємств України з грифом профільного міністерства, може ефективно сприяти діяльності новостворюваної робочої групи.


Олександр Леонідович Шпак наголосив на необхідності приділити увагу також розподільчим мережам та ТП, оскільки як у побутових, так й у промислових споживачів збільшується кількість імпортних електроприладів, розрахованих на захист від сплесків перенапруги координованими системами SPD. У свою чергу, для цих SPD загрозу становлять тривалі ОЗЗ, які вважаються допустимими у мережах України – на відміну від країн Європи.


Юрій Миколайович Бондаренко ознайомив членів робочої групи зі світовими концепціями розвитку енергетики, участю України у планах досягнення вуглецевої нейтральності, необхідністю нових критеріїв динамічної стійкості енергосистем в умовах збільшення частки ВДЕ.


За результатами обговорення членами робочої групи було узгоджено наступний план першочергових робіт:
1. Розробити список запитань щодо проблем блискавкозахисту, отримати та узагальнити відповіді науковців та спеціалістів енергетичних підприємств, проєктних організацій, НДІ та технічних університетів – термін 15.09.2021р.
2. Скласти огляд національного досвіду щодо підвищення стійкості до дії блискавки інфраструктури ЛЕП ВН та результатів роботи міжнародних об’єднань та науково-технічних конференцій – термін 22.09.2021р.
3. Підготувати доповідь на ЕНЕРГОФОРУМ про перші результати робочої групи – термін 22.09.2021р.
4. Скликати наступне засідання робочої групи 22.09.2021р.

Якщо Ви бажаєте долучитися до роботи в робочих групах, надсилайте Ваш запит на електронну адресу: cigre.ukraine@ukr.net