Second meeting CIGRE WG C4.1 UA «Lightning protection» was done.

1 жовтня 2021 року відбулося друге засідання робочої групи WG C4.1 UA: «Блискавкозахист»  під головуванням Віцепрезидента ГС «Міжнародна Рада з великих електроенергетичних систем СІГРЕ в Україні», Голови технічного комітету Бондаренка Юрія Миколайовича та Голови українського комітету захисту від блискавки при ГО «НТСЕУ» Баранника Євгена Яковича.

Засідання пройшло у гібридному форматі: очно – у конференц-залі ТОВ «НТК ЕНПАСЕЛЕКТРО» та онлайн – в режимі відеоконференції на платформі ZOOM. В засіданні взяли участь провідні українські експерти енергетичної галузі.

На початку засідання Юрій Миколайович привітав учасників та висловив думку, що виклики в енергетиці, які обумовлені змінами обладнання, техніки та умов їх використання спонукають до необхідності внесення коректив до базових документів з блискавкозахисту (ПУЕ, стандарти). Юрій Миколайович запропонував підготувати доповідь на тему: «Стан та перспективи розвитку електроенергетики України в умовах головних викликів та основних тенденцій розвитку світової енергетики» для участі у заході «VІІ Міжнародний конгрес інженерів-енергетиків», який відбудеться у складі міжнародної спеціалізованої виставки «Енергетика в промисловості» для інформування про діяльність робочої групи CIGRE WG C4.1 UA «Блискавкозахист» в даному напрямку. Також акцентовано увагу на важливості залучення в Робочу Групу широкого кола фахівців.

Керівник робочої групи Євген Якович відзвітував про результати обсягу виконаних робіт та представив пропозицію щодо розподілу роботи за технічним завданням.

У своєму виступі Сергій Юрійович Шевченко з НТУ «ХПІ» наголосив на актуальності та важливості роботи в частині захисту від перенапруг.

За результатами обговорення члени робочої групи вирішили:

  1. Розподілити підготовку розділів доповіді на VІІ Міжнародний конгрес інженерів-енергетиків 19-21.10.2021р .
  2. Бондарю О.І. представити доповідь на Конгресі.
  3. Пропозиції до ПУЕ членам WG C4.1 UA надсилати до Квіцинського А.О. та копію до Шевченка С.Ю. – для представлення пропозицій від WG C4.1 UA – із зазначенням авторів цих пропозицій.
  4. Підготувати звернення до Міністерства освіти і науки України щодо виділення спеціальності ЕНЕРГЕТИКА з-поміж численних інших, які об’єднано до спеціальності ЕЛЕКТРОТЕХНІКА. Координатор – Шевченко С.Ю.
  5. Делегувати Баранника Є.Я. для участі у конференції SEP з систем захисту від блискавки, Краків, Польща, 21.10.2021р.
  6. Наступне засідання WG C4.1 UA «Блискавкозахист» провести в рамках VІІ Міжнародного конгресу інженерів-енергетиків 19-21.10.2021р.

Якщо Ви бажаєте долучитися до роботи в робочих групах, надсилайте Ваш запит на електронну адресу: cigre.ukraine@ukr.net