Round table “Guaranteeing the origin of energy in Ukraine: from commitment to action”

Президент ГС «СІГРЕ-Україна» Олександр Светелік і віцепрезидент «СІГРЕ-Україна» Юрій Бондаренко взяли участь у роботі круглого столу «Гарантія походження енергії в Україні: від зобов’язань до дій». Засідання відбулося 25 січня у м. Київ за ініціативи Агентства Держенергоефективності, на підтримку проєкту ПРООН Україна «Підтримка зеленого відновлення в Україні».

В обговоренні ключових питань Гарантій походження енергії було почуто думки кожного учасника круглого столу, серед яких були заступник Міністра енергетики Юлія Підкоморна, представники центральних органів виконавчої влади, проєктів міжнародної технічної допомоги, державних підприємств енергетичної галузі, наукових установ, профільних асоціацій, інвестиційних компаній, фінансових установ.

Учасники круглого столу обговорили ключові питання запровадження Гарантій походження енергії в Україні, які потребують комплексного вирішення на державному рівні.
Як одне із рішень круглого столу «Гарантія походження енергії в Україні: від зобов’язань до дій» визнано за доцільне питання запровадження єдиної електронної системи підтвердження походження енергії з відновлюваних джерел, взаємодії державних органів та підприємств при впровадженні гарантії походження, розподілу функцій та обов’язків між учасниками процесу та європейську практику запровадження гарантій походження енергії ввести в освітні програми за енергетичними та електроенергетичними спеціальностями.

Зокрема, Юрій Бондаренко коментуючи проблеми порядку взаємодії державних органів та підприємств при впровадженні гарантії походження, розподілу функцій та обов’язків між учасниками процесу, зазначив, що головне треба Робити, а не говорити. Для впровадження усіх прийнятих раніше директив і документів треба провести так звану інвентаризацію. Що ми напрацьованого в Україні, можемо робити самостійно, а що прийняти, як рекомендації від іноземних експертів. І друга проблема полягає в тому, що треба не тільки приймати рішення, а й готувати, вчити тих, хто зможе в подальшому підтримати ці ініціативи, впроваджувати і виконувати прийняті директиви.

Олександр Светелік, коментуючи створення єдиної платформи гарантії походження енергії з відновлюваних джерел, звернув увагу, що є дві сторони цього завдання. І кожна з них повинна виконуватися не поступово одна за одною, а водночас паралельно. «Створення комітету з ринку – це один напрямок. Другий напрямок – технічний і ми готові, зі свого боку, як CIGRE підключитися та допомогти», зазначив Олександр Светелік.

На круглому столі було представлено досвід ЄС, як європейську практику запровадження гарантій походження енергії. Зокрема, йшлося про створення єдиної електронної системи підтвердження походження енергії з ВДЕ, включаючи електроенергію, біометан, а у подальшому – відновлювальний водень та теплову енергію з ВДЕ.