Звернення віцепрезидента Українського національного комітету СІГРЕ до керівництва СІГРЕ та членів Адміністративної Ради.

Шановний пане президент, шановні колеги,
Звертаюсь до керівництва СІГРЕ та членів Адміністративної Ради.

Як член Адміністративної ради, віцепрезидент – генеральний секретар Українського національного комітету СІГРЕ відповідаю на Вашу Заяву, що отримав вчора.

Я член СІГРЕ з 1994 року, і знаю Статут організації і її цілі, що підтримуються 100 років, але я як член IEEE , як інженер знаю кодекс етики, який вимагає від нас бути чесними і називати речі своїми іменами. Цей кодекс як і закони електротехніки однакові для всіх країн світу. Хочу нагадати вам, що це звернення не про «конфлікт», а про війну, що Росія розпочала проти України.

Війна

24.02.2022 з території Росії і Білорусі о 4й годині ранку почалися ракетні і бомбові удари по містам України, і перш за все столиці України – Києву, якому 1650 років.
Восьмий день на території України сунуться танки, літаки, гелікоптери, кораблі, тисячні війська російської армії з півночі, сходу, з півдня від Чорного моря, в напрямку Києва, Харкова, Сум, Одеси…
В містах діють диверсійні групи терористів.
Іде руйнування міст, житлових будинків, лікарень, вокзалів, церков, вбивають військових і мирних громадян України.

Мета – знищити державу Україна, і підкорити ії російській імперії путіна. Мета не може бути здійснена, бо український народ вибрав європейську світову цивілізацію для себе, а не повернення в Радянський союз. Хочу нагадати Вам, що з 2002 року Український Національний Комітет був визнаний в Парижі незалежним, діючим без впливу Росії.
Це не конфлікт – це війна яка може перерости в ядерну. СІГРЕ – не політична організація і має бути нейтральною але не мовчати.

В 2008 році Росія напала на Грузію, відібравши територію, в 2014 захопила Крим і Донбас, території України. Світ промовчав. Тепер під загрозою вся Україна і Європа. Не мовчіть!

Енергетика

Українська енергосистема одна з найбільших в Європі, 53 ГВт, 15 ядерних блоків, теплові електростанції з агрегатами 200,300,800 МВт. Гідроелектростанції на річках Дніпро і Дністер. Лінії напругою 110-750кВ.
З 24 лютого наша енергосистема відокремлена від енергосистеми Росії, працює локально, системний оператор підтримує режим роботи 50 Гц, забезпечує стабільність режиму незважаючи що є окреме руйнування ліній електропередачі 110-330кВ.
Російська армія зайшла на територію Чорнобильської АЕС де захоронені радіоактивні елементи. Ведуться постріли по тепловим електростанціям міста Києва, Харкова, підірвано газопровід. Є загроза вторгнення на Запорізьку АЕС де є 6 блоків, 1000 МВт кожен.
Мирний персонал електростанції зупинив солдат і танки перед атомною станцією.

В цих умовах продовжують працювати системний оператор «Укренерго». Компанії Укргідроенерго, Енергоатом, і підприємства електричних мереж. Ми розуміємо, що безпека країни – це енергетична безпека. Я як інженер і мої колеги працюють з нашими енергетичними компаніями, щоб підтримати функціонування енергосистеми. Одночасно захищаю свій дім і сім’ю в місті Києві зі зброєю в руках.
Стоїть питання синхронізації енергосистеми України з ENTSO-E і підтримка партнерів.
Газотранспортна система України продовжує працювати, постачаючи газ до Європи.

Я вважаю що у нас, всіх членів СІГРЕ по підвищенню надійності енергосистеми в умовах «energy transition», і слово «відновлювальна енергетика» має нову якість. Нам треба зберегти і відновити енергосистему як партнера ENTSO-E.

Солідарність з СІГРЕ

За ці дні я отримав сотні листів від колег енергетиків зі всього світу, від країн SEERC, від російських інженерів, з словами підтримки і бажанням допомогти мені, моїй сім’ї і моїй Україні. Я дякую всім за ці почуття солідарності, партнерства, бажання зупинити диявола путіна, який тримає руку над ядерною кнопкою. Навіть ракетні удари по українським атомним станціям можуть зруйнувати нашу планету, і поставити під загрозу не тільки Україну але і Париж.

Нам потрібні не тільки співчуття, а і зброя, гуманітарна допомога. Ми зупинимо агресора, якою б не буде ціна Україні. Ми переможемо.

Конференції.

Від імені національного комітету СІГРЕ України, бажаю мирного неба над Вашими країнами, завершення пандемії COVID і можливості проведення в Парижі конференції.
Якщо у мене буде можливість приймати участь в Паризькій конференції – я обіцяю нашу доповідь про «енергетичний перехід» української енергосистеми в умовах Війни.

З найкращими побажаннями

Юрій Бондаренко,
Почесний член СІГРЕ
CIGRE Ukrainian National Committee Vice President
Почесний енергетик України

КатегоріїNews