Відбулося третє засідання робочої групи CIGRE WG А1.1 UA: «Актуальні напрямки розвитку обертових електричних машин з врахуванням впровадження відновлюваних джерел енергії в ОЕС України та енергосистемах світу»

29 червня 2022 року відбулось третє засідання робочої групи WG А1.1 UA «Актуальні напрямки розвитку обертових електричних машин з врахуванням впровадження відновлюваних джерел енергії в ОЕС України та енергосистемах світу» під головуванням Віце-президента ГС «СІГРЕ-УКРАЇНА», Голови технічного комітету Юрія Бондаренка та керівника робочої групи, д.т.н. Олега Агамалова. Засідання пройшло у дистанційному форматі – в ZOOM-конференції. В засіданні взяли участь провідні українські експерти, які представляли ключові підприємства енергетичної галузі та провідні технічні навчальні заклади, в тому числі: НАЕК «Енергоатом», НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського».

На початку засідання керівник групи Олег Агамалов подякував учасникам робочої групи, що вирішили долучитися до конференції.

В ході засідання було затверджено координаторів виділених напрямків роботи:

Тема робочої підгрупиКоординатор підгрупи
А1.1.1.Безконтактні асинхронізовані машини з обертовими тиристорними перетворювачамиГаліновський О.М.
А1.1.4.Оцінки технічного стану ОЕМ з використанням датчиків магнітного поляАгамалов О. М.
А1.1.5.Рекомендації щодо оптимізації налаштування стабілізаторів потужності (PSS – power system stabilizer)Агамалов О. М.
А1.1.6.Оцінка впливу субсинхронних коливань на ОЕМ з врахуванням широкого впровадження ВДЕАгамалов О. М.
А1.1.7.ОЕМ з постійними магнітами в генераторах ВЕС та їх вплив на динамічні властивості ОЕС УкраїниБарський В.О.

Далі Олег Агамалов представив на розгляд попередні варіанти програм роботи підгруп А1.1.1, А1.1.4 – А1.1.7, загальний вигляд яких представлено нижче:

ЕтапиТермін
1. Аналіз існуючих нормативних документів та міжнародних стандартівдо 09.22
2. Робота по основним актуальним напрямамдо 02.23
3. Обговорення проекту рекомендацій за напрямомдо 04.23
4. Проект розділу з відповідними рекомендаціями за напрямом роботи робочої підгрупи для включення в звіт роботи робочої групи      до 08.23
5. Оформлення та публікація звіту роботи робочої групидо 04.24

Після обговорення учасникам робочої групи було запропоновано сформувати окремі пропозиції, теми та питання до обговорень на наступне засідання до 12.07.2022р.

Якщо Ви бажаєте долучитися до роботи в робочих групах, надсилайте Ваш запит на електронну адресу: cigre.ukraine@ukr.net або електронну адресу керівника робочої групи: olegagamalov@gmail.com.